'DTC is een fijne club, maar ik ga niet meer trainen in de 5e klasse'

Afgelastingen?

Klik hier voor de actuele afgelastingen.

'DTC is een fijne club, maar ik ga niet meer trainen in de 5e klasse'

Richard Telgenhof Oude Koehorst stopt na dit seizoen als trainer bij DTC ’07. Een uitgebreid interview met de trainer, die in een eerder stadium al actief was als trainer van SV Dinkelland en via Reutum en MVV ’29 bij DTC ’07 terechtkwam.

Lattrop, geen onbekend terrein voor Telgenhof Oude Koehorst, die in het seizoen 2017/2018 terugkeerde op 'het oude nest', nu DTC ’07 geheten na de fusie tussen SV Dinkelland en TSV, de Tilligter Sport Vereniging.

Door een blessure moest Telgenhof Oude Koehorst vroegtijdig een einde maken aan zijn voetbalcarrière, maar afscheid nemen van het spelletje kon hij niet. Hij ging bezig met TC3, een trainerscursus van de KNVB, en nam daarnaast de jeugd van KOSC onder zijn hoede. Hij ging de C-jeugd trainen en ook het tweede elftal kwam onder zijn leiding te staan.

Ook kwam SV Dinkelland voorbij, waar hij zijn eerste avontuur als hoofdtrainer van een eerste elftal aanging. In zijn laatste seizoen bij Dinkelland ging hij ook de A1 van KOSC trainen. Dat was een pittige opgave: zo verzorgde Gerbie Olde Scheper de training van Dinkelland 1 op dinsdag en was Telgenhof Oude Koehorst de trainer op donderdag en de eindverantwoordelijke op zondag. Met KOSC A1 promoveerde hij in zijn tweede jaar naar de hoofdklasse, waarna Reutum voorbijkwam.

"Dat vond ik een hele bijzondere club", begint Telgenhof Oude Koehorst. "Er was daar zo’n hoge drive om te presteren, ondanks dat het een dorpsclub was met slechts 200 leden. Maar zoals je nu ook ziet, ze spelen gewoon in de derde klasse. Er komen altijd goede talenten door en de mensen in Reutum zijn erg betrokken bij de club. Ook op zondag gaan er altijd ontzettend veel mensen uit het dorp mee naar de uit- en thuiswedstrijden. Die club leeft voetbal." 

Tekst loopt verder onder de foto's.

In zijn eerste seizoen bij Reutum promoveerde Telgenhof Oude Koehorst meteen naar de vierde klasse. Vier seizoenen stond de trainer onder contract bij de club, maar toen kwam er een club voorbij die hij simpelweg niet kon weigeren: MVV ’29 uit zijn geboorteplaats Harbrinkhoek. "De club waar ik ooit begonnen ben in de jeugd, in het dorp waar ik jarenlang gewoond heb. Ik heb er nog in het eerste elftal gevoetbald. Toen die club kwam kon ik geen nee zeggen." 

Telgenhof Oude Koehorst bleef vijf seizoenen actief in Harbrinkhoek en hij wist meerdere keren te promoveren met de club. Hoogtepunt was de promotie naar de tweede klasse. "Uiteindelijk, toen ik daar weg ben gegaan, had ik nog drie jongens over met wie ik destijds begonnen was. Ik ben ook wel gek van de jeugd hoor, dat moet ik ook wel zeggen." 

Tekst loopt verder onder de foto.

Het was een van de redenen voor de trainer om aan de slag te gaan bij DTC '07, waar hij de beschikking kreeg over een jonge groep spelers. Doelstelling: met de fusieclub uit Tilligte en Lattrop promoveren naar de vierde klasse. "Bij elke club waar ik ben geweest ben ik gepromoveerd, dus dat wilde ik bij DTC ook bewerkstelligen. We zaten heel dichtbij, maar het kan nog. Al wordt het wel lastig." 

Toen Telgenhof Oude Koehorst begon bij DTC '07 had hij hoge verwachtingen. Iets te hoge verwachtingen misschien, zo geeft hij zelf ook toe. "De resultaten waren in het begin niet goed, maar ik denk dat het er ook mee te maken had dat de jongens aan mij moesten wennen. Ik ben nu eenmaal niet de makkelijkste. Zelf moest ik ook weer even schakelen, ik had misschien van tevoren ook wel iets teveel verwacht. Je komt bij een club in de vijfde klasse, terwijl je zelf van een club uit de tweede klasse komt. Ik moest weer even naar de basis toe. Dat had tijd nodig, misschien maakte ik het in het begin tijdens de besprekingen voor de wedstrijden ook wel wat te moeilijk voor de jongens." 

'De jongens moesten aan mij wennen, ik ben nu eenmaal niet de makkelijkste'

De trainer stond in het eerste seizoen op het punt om weer te vertrekken bij de club. "De jongens wilden niet voor het voetbal leven. Dan had die weer teveel gedronken, of versliep iemand zich weer. Ook was er op een zaterdagavond een keer een feest, een kroegentocht volgens mij, terwijl wij zondag moesten voetballen. Dan werd ik er doordeweeks mee geconfronteerd: wat heb jij nou voor elftal? Dat wilde ik dus niet meer." 

Na een goed gesprek met het bestuur van de club en met de spelersgroep, besloot Telgenhof Oude Koehorst het nog een keer te proberen. Niet zonder succes: "Vanaf dat moment hebben we het heel goed opgepakt met zijn allen. Maar het zat in dat eerste seizoen niet mee, zo werden de jeugdspelers maar moeilijk afgestaan aan het eerste en werd er niet altijd in het belang van het eerste elftal gedacht." 

"Vanaf het tweede seizoen ging het beter", zag ook Telgenhof Oude Koehorst. "Mark Hesselink, Sam Tebbe, Roel Potijk, Lars Arens, Jesse Oortman en Jamie Brunninkhuis kwamen bij de eerste selectie, we hebben de ploeg aardig versterkt toen. Het moment dat ik bij DTC kwam, hadden we wel een selectie van negentien of twintig spelers. Echter was niet iedereen van het juiste niveau. Toen de jeugdspelers erbij kwamen had ik meer ruimte om door te selecteren." 

'Er werd niet altijd in het belang van het elftal gedacht'

Ook gingen de spelers beter om met het feit dat er op zondagmiddag gevoetbald moest worden. Zo werd er ook op zaterdagavond rekening mee gehouden. "Je zag dat jongens elkaar er ook op aan gingen spreken, het voetbal op zondag kwam weer op één en dat merk je nu ook nog. Ik heb het gevoel dat de jongens er nu echt voor leven. Dat ze er écht voor gaan en dat ze er plezier aan hebben." 

"Ik vind dat de groep beter is geworden, er zijn echt stappen gemaakt", vervolgt Telgenhof Oude Koehorst. "We proberen te voetballen. Dat kan niet altijd, maar we proberen het wel. Het heeft ook met de tegenstanders te maken, het blijft natuurlijk de vijfde klasse waar je in speelt. Daarom was het zo mooi geweest als we die stap hogerop hadden kunnen maken, dat is voor het voetbal zoveel beter. Met DTC kun je je handhaven in de vierde klasse, mits je niet teveel blessures krijgt." 

'De groep is beter geworden, we hebben echt stappen gemaakt'

DTC’07 miste vorig seizoen op een haar na promotie naar de vierde klasse. Telgenhof Oude Koehorst baalt er nog steeds van als hij er aan denkt. "Tegen La Première zijn we op slimheid en geniepigheid afgetroefd. Wout Potijk die een elleboogstoot krijgt, Rik Groeneveld die er geblesseerd vanaf moest met een enkelblessure. En het was ook geen goede wedstrijd van ons, dat zeker niet. Het zijn allemaal jonge spelers hè, DTC is gewoon een hartstikke jong team. Voor iedereen was het heel zuur dat we het daar niet hebben gered." 

"We waren er zo dichtbij. We hebben het niet tegen La Première laten liggen, laten we dat niet vergeten. Thuis tegen SVV '91 hebben we het niet goed gedaan. Als we die wedstrijd hadden gewonnen, had je het zelf in handen gehad. Dat is toen net niet gelukt." 

3-3 werd het tijdens de kampioenswedstrijd tegen La Première, waardoor DTC promotie af moest dwingen via de play-offs. Daarin was Diepenheim de tegenstander. "De jongens waren allemaal teleurgesteld na de wedstrijd tegen La Première, maar we hadden nog wel het gevoel we het tegen Diepenheim konden klaren. Een goed voetballende ploeg, maar het was jammer dat we na twintig minuten verder moesten met een man minder na de rode kaart voor Jelle ten Dam." 

"In de eerste helft was Diepenheim beter. Na de rust vond ik ons – ondanks de hitte en met een man minder – beter en conditioneel ook verder dan Diepenheim. Dan moet je ook een stukje geluk hebben: tien minuten voor tijd schiet Ewout Olde Keizer op de paal. Dan lukt het niet… Een grote teleurstelling, voor iedereen." 

De steun van de supporters deed Telgenhof Oude Koehorst en de selectie goed. "We zijn na de tijd heel goed opgevangen, toen we terugkwamen van de wedstrijden tegen La Première en Diepenheim. Dat een heel aantal supporters ons aan het opwachten waren, dat was een stukje waardering vanuit de club naar de jongens toe." 

Tekst loopt verder onder de foto.

Er zat dus niets anders op dan de batterijen weer op te laden en opnieuw te beginnen dit seizoen. "Er zaten acht weken tussen (het oude en nieuwe seizoen), in die tijd kon iedereen zich weer opladen. Ik gaf de jongens bewust ook vrij, konden ze even afstand nemen van het voetbal." 

De vijfde klasse is met de toevoeging van Hengelo, Zenderen Vooruit en Bentelo een stuk sterker geworden dit seizoen, zo ziet ook Telgenhof Oude Koehorst. Tegen een aantal clubs speelt DTC echter liever niet meer. "Ik snap er niets meer van… De KNVB komt de gemaakte afspraken niet na en ik vind het gewoon niet leuk meer om tegen bepaalde clubs te spelen. Ik ben er gewoon klaar mee. Het is ook voor de jongens niet leuk meer. We hebben het dit seizoen zelf ook van heel dichtbij meegemaakt, de bedreigingen..." 

'We hebben het dit seizoen van heel dichtbij meegemaakt, de bedreigingen...'

Het was voor Telgenhof Oude Koehorst een van de redenen om na dit seizoen te stoppen bij de club. "Ik heb al gezegd dat ik nooit meer een club in de vijfde klasse ga trainen en dit is wel een van de voornaamste redenen waarom", toont de trainer zich kritisch. "Ik heb het bij DTC hartstikke goed naar mijn zin, het is een superleuke club en ik zie ook dat de ontwikkeling er wel is met de jongens. Maar het heeft met die clubs te maken, het is niet meer leuk om daar te spelen." 

Telgenhof Oude Koehorst haalt de wedstrijd tegen Hengelo van dit seizoen aan. In Lattrop werd er met 2-1 gewonnen na een harde, maar faire pot voetbal. "Dat was dus mooi: een stevige pot, maar na de wedstrijd gewoon gezellig met elkaar. Gewoon zoals het hoort, lekker voetballen. Geen intimidatie, jongens die beïnvloed worden op een verkeerde manier. Daar heb je nu simpelweg veel te veel teams van in de vijfde klasse, het is te gek voor woorden."

'Ik train nooit meer een team uit de vijfde klasse' 

De trainer heeft al een aantal telefoontjes gehad van geïnteresseerde clubs, maar laat in het midden om welke teams het gaat. "Daar ga ik rustig over nadenken. Ik ben 53 en ik ga het niet zo heel lang meer doen. De thuissituatie moet het ook leuk vinden, gelukkig is mijn vrouw Esther ook gek van voetbal, dus dat scheelt. Anders had ik het ook niet gekund", sluit Telgenhof Oude Koehorst af.

Auteur: Gijs Groeneveld

Sportpark Lattrop
Disseroltweg 9, Lattrop
Telefoon 0541-229356

Sportpark Tilligte
Westenveldweg 1, Tilligte
Telefoon 0541-221449

Postadres
Ootmarsumsestraat 99, 7634PN  Tilligte